ÖTV Muafiyetli Araç Satın Alma Rehberi

ÖTV Muafiyetli Araç Satın Alma Rehberi

Kurucumuz Soichiro Honda’nın çerçevesini çizdiği Honda Felsefesi, bireye saygı duyulan bir kültür yaratmamızı sağladı. Honda olarak her insanın farklılıklarını tanıyıp saygı göstermeye ve eşit fırsatlar yaratmaya önem veriyoruz. Bu nedenle engellilerin düşledikleri güce ulaşabilmesini önemsiyoruz ve hazırladığımız bu rehberle ÖTV muafiyetli araç satış sürecini kolaylaştırmaya çalışıyoruz.

ötv

Özel tüketim vergisi (ÖTV) muafiyeti nedir?

Otomobillerden; motor hacmi, kullanım amacı, motor tipi ve satış bedeli gibi çeşitli kriterlere göre değişen oranlarda Özel Tüketim Vergisi alınır. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan engelliler için “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliği” dikkate alınıyor. Tebliğe göre 2024 yılında engelliler, 1 milyon 591 bin 255 TL'ye kadar olan araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilir.


2023-2024 model City Executive 1.5L VTEC Benzin, 2023-2024 model Civic Sedan Elegance+ 1.5L VTEC Turbo Benzin, 2023-2024 model Civic Sedan Elegance+ 1.5L VTEC Turbo ECO, 2024 model Jazz e:HEV Elegance 1.5L Hibrit, 2024 model Jazz e:HEV Crosstar 1.5L Hibrit, 2024 model HRV e:HEV Elegance 1.5L Hibrit; modelleri Özel Tüketim Vergisi ve diğer mevzuatta yer alan şartları sağlayan engelli ve malül müşterilerimizin ÖTV’siz araç edinimine yönelik istisnadan faydalanmak suretiyle satın alımına uygundur.

engelli-ötv

Engelliler ÖTV muafiyeti ile nasıl Araç alır?

ÖTV muafiyeti ile araç alınabilmesi için engelli bireylerin, engelli sağlık kurulu raporuna sahip olması gerekir. Ancak bu raporlarda aranan bazı şartlar bulunur. Ayrıca engelli birey aracı kendisi kullanacaksa farklı, başkaları kullanacaksa farklı şartlar aranır.


Engelli raporunun açıklama kısmında kişinin araç kullanmasına engel olan durumlar bulunduğu belirtilmelidir. Genellikle raporda, kişinin araç kullanabilmesi için otomatik vitese veya tertibata ihtiyaç duyduğu belirtilir. Bu tip bir rapora sahip olan engelli bireyler, araç kullanabileceğini belirten sürücü belgesine de sahip olması durumunda ÖTV muafiyetinden yararlanabilir. Genellikle alt veya üst ekstremite engeli bulunan kişiler bu gruba dahildir.


Aracı kendisi kullanamayacak olan, %90 ve üzeri engel durumuna sahip engelliler için de ÖTV muafiyeti söz konusudur. Ancak bu gruba dahil olan engelliler için süreç, aracı kendisi kullanacak olan engellilere göre biraz daha farklıdır. Genellikle görme engelliler, zihinsel engelliler ve süreğen rahatsızlıklara sahip olan kişiler bu gruba dahildir.

garanti

Honda Garanti

ÖTV muafiyeti kapsamında satın alacağınız Honda aracınızı 3+3 yıl boyunca ya da 150.000 km olduğunda Honda GARANTİ ile güvence altına alın.

Honda ile konuşun

Honda ile konuşun

Satış danışmanı ile görüşmek istiyorum

Sıkça sorulan sorular

  • Araç alınırken istenen belgeler nelerdir?

    ÖTV muafiyeti ile engellilerin araç alabilmesi için istenen belgeler, engellinin aracı kendisinin kullanıp kullanmayacağına göre değişiklik gösterir.


    %90 dan az engeli bulunup ortopedik engelli sınıfında yer alan kişiler araç alacaksa aşağıda yer alan belgeleri temin etmelidir:


    • Araç kullanabileceğine dair sürücü belgesi
    • Kullanması gereken teçhizatın açıklama kısmında belirtildiği engelli sağlık kurulu raporun orijinali ve noter tarafından çoğaltılıp Aslı gibidir ibaresi eklenmiş iki adet kopyası
    • Kimlik fotokopisi

    Aracı kendisi yerine bir başkası kullanacak olan %90 ve üzeri engelli bireylerin ise aşağıda yer alan belgeleri temin etmeleri gerekir:


    • %90 ve üzeri engel oranına sahip olduğu belirtilen raporun orijinali ve noter tarafından çoğaltılıp 'Aslı gibidir' ibaresi eklenmiş iki adet kopyası
    • Kimlik fotokopisi
    • Vekaletname veya vasi kararının belge asılları
  • ÖTV muafiyetinden yararlanmak için engelli raporu nasıl çıkarılır?

    ÖTV muafiyetinden yararlanarak otomobil alabilmek için devlet hastanelerine başvurulması ve engelli sağlık kurulu raporu çıkarmak için randevu alınması yeterlidir. Bu talebe istinaden bir gün ve saat belirlenir. Engelli birey burada birden fazla doktor tarafından muayene edilir, tetkikler yapılır ve rapor oluşturulur. Bu noktada raporun süresine ve açıklamalarına dikkat edilmesi gerekir. Raporlar üzerinde “Sürekli”, “Süresiz” veya “Süreli” ibareleri yer alır. “Sürekli” veya “Süresiz” ibarelerine yer verilmiş olan belgelerle herhangi bir sorun yaşanmadan araç alınabilir. Ancak “Süreli” olarak belirtilen ve raporun çıktığı günden itibaren süre kısıtlamasına tabi olan raporlarda, sürenin dolması durumunda araç alımında ÖTV muafiyetinden yararlanılamaz. Bu nedenle ÖTV muafiyetinden yararlanmak isteyen süreli rapora sahip engellilerin, tarihlere dikkat etmesi gerekir. Bir diğer husus olan açıklamalar ise oldukça önemlidir. Engelli sağlık kurulu raporları, çalışma gibi birçok farklı nedenle alınabildiği için araç alımında kullanılacağı özellikle belirtilmelidir. Böylece açıklama kısmında bulunması gereken “Tertibatla araç kullanabilir” gibi ifadeler ile tertibatların kodları yazılır.

  • Engelli raporunda engel oranı nasıl hesaplanır?

    Kişilerin hayatlarını idame konusunda sorun yaşamasına neden olan süreğen rahatsızlıkların ve uzuvlarında herhangi bir nedenle oluşan kayıpların tamamı engelli raporuna dahil edilip engel oranına katılır. Engel oranına; görme kaybı, hipertansiyon, karaciğer yetmezliği gibi çok sayıda farklı konu eklenip özel cetveller ile hesaplama yapılır.

  • ÖTV muafiyeti ile alınan araçlar için hangi tadilatlar yapılır?

    Komisyon ile belirlenen bazı tadilatlar yapılması gerekir. Örneğin sağ kol ile ilgili bir kısıtlılık söz konusu ise direksiyonun sağında kalan tuş ve kol gibi donanımları kullanmanızı sağlayan aletler, sol tarafa tertibatlar ile aktarılır. Böylece sol el yerinden kaldırılmadan silecek gibi donanımlar kullanılabilir. Tüm bu tertibatlar ehliyet alınırken kodlar ile belirtilir ve araçta buna uygun olarak tadilat yaptırılır. Tadilatların boyutuna ve şekline göre bu işlemin süresi uzayıp kısalabilir. Bu nedenle tadilat süresi ile ilgili kesin bir tarih verilemese de Türkiye’nin hemen her bölgesinde tadilat işlemleri kolayca yaptırılabilir.

  • ÖTV muafiyeti ile alınan aracı kimler kullanılabilir?

    T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “ÖTV Kanununun (7/2) Maddesi Uygulaması Hk.” konulu ve 23.12.2022 tarihli açıklamasına göre %90 ve üzeri malûl ve engelli araç sahibinin aracı kullanamaması durumunda araç, sadece, araç sahibi engelli kişinin eşi, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımları ile kardeşleri, noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen B sınıfı ehliyet sahibi olan bir sürücü tarafından kullanılabilecektir.

Tüm soruları keşfet